Energiankulutus on meille tärkeä yksityiskohta rakentamisessa monestakin eri syystä. Energiatehokkuus on hyvä asia ympäristön ja myös asumiskustannusten kannalta. Käytämme pientaloissamme energiatehokkaita ratkaisuja, ja muun muassa aurinkoenergiaa tuotetaan enemmän mitä talo itsessään kuluttaa. Kaikki kodinkoneet ja ilmanvaihtolaitteet ovat samaten energiatehokkaita. Talojen energialuokka on paras mahdollinen (A) ja E-luku huikeat alle 45, mikä on Suomessa uudiskohteissakin hyvin harvinaista.

Laadukkailla ratkaisuilla ja hyvällä suunnittelulla erinomaista arjen asumista…

Haluamme rakentaa laadukkaasti ja yksityiskohdista tinkimättä. Valitsemamme ikkunat eivät päästä lämpöä tai kylmää sisälle, ne eivät huurru tai kerää kosteutta. Nämä ovat mielestämme laadukkaan asumisen perusasioita, mistä turhan monesti alalla usein tingitään. Ikkunoidemme U ja G -arvot ovat todella pienet, mikä takaa sen, ettei lämpö karkaa ulos, eikä toisaalta kylmä viima tai kesän lämpö pääse sisään.

Talon rakenteet on suunniteltu yhdessä alan huippuasiantuntijoiden ja spesialistien kanssa, jotta riittävä eristävyys saavutetaan. Rakenteiden U-arvot ovat todella matalat, matalammat, mitä rakennusvalvonta vaatii. Mielestämme eristeiden määrä ja laatu on yksi tärkeimmistä seikoista, millä on suora vaikutus niin asumismukavuuteen, kuin energiatehokkuuteenkin. Taloissamme ei vedä, seinät tai lattiat eivät hohkaa kylmää eikä kylmä tai lämmin ilma pääse sisälle rakenteiden läpi. Rakenteiden eristävyys ja materiaalien terveellisyys on meille ensisijaisen tärkeää.

Taloissamme käytetään ensisijaisesti hiilineutraalia kaukolämpöä, mikäli sitä on paikkakunnalla saatavilla, muussa tapauksessa suosimme maalämpöä.

Vettä riittää nyt, mutta nauttivatko seuraavat sukupolvet samaa etuoikeutta…

Meillä suomalaisilla on monilla mielikuva vesivarantojen loputtomasta riittävyydestä. Ajattelemme monesti, että Suomessa puhdasta vettä on loputtomiin, myös tuleville sukupolville. Näin ei kuitenkaan ole. Meitä koskettaa samat uhat, mitä maailman muita maita. YK julkaisi jokunen vuosi sitten huolestuttavan tilaston: alle 20 vuoden kuluttua jopa kaksi kolmesta maailman ihmisestä voi kärsiä puhtaan veden puutteesta. Osassa naapurimaistamme ihmiset kärsivät jo nyt puhtaan veden riittämättömyydestä. Jos emme huolehdi puhtaan veden riittämisestä myös tulevaisuudessa, olemme pian samassa tilanteessa, kuin lähimaissa ollaan.

Mitä voimme tehdä asioille…

Olemme osaltamme Godailla halunneet ottaa myös niin sanotun vesisuunnittelun merkittävään rooliin suunnittelussa. Puhdasta vettä kulutetaan hurjissa määrin joka ikinen päivä, joka ikisessä taloudessa. Puhdasta vettä virtaa hukkaan, eikä sitä voida enää uudelleen hyödyntää tai palauttaa käyttöön. Vai mitä jos voikin? Me voimme, sillä kierrätämme taloissamme muun muassa harmaat vedet, mikä voi vähentää nelihenkisen perheen vedenkulutusta käyttötottumuksista riippuen jopa 66 kuutiota vuodessa (kustannussäästö 4 henkisessä 146 kuutiota vuodessa kuluttavassa taloudessa tällöin 473€/vuosi kokonaisvesimaksun ollessa 5,89€/kuutio). 66 kuutiota täysin puhdasta vettä, se on todella suuri määrä yhdelle taloudelle. Sanotaan, että puhtaan veden kulutuksen kasvusuunta saataisiin pysähtymään, jos maailman talouksista vain noin 5% muokkaisi vedenkäyttötottumuksiaan tähän suuntaan.

…kierrätämme taloissamme harmaat vedet – kustannussäästö 4 henkisessä taloudessa tällöin 473€/vuosi

Me Godailla halusimme tehdä muutoksen helpoksi; kuluttajan ei tarvitse tehdä erillisiä hankintoja säästääkseen vettä, vaan tarjoamme kussakin talossa tähän tarkoitukseen soveltuvat automatisoidut järjestelmät. Mielestämme tämä on yksi vastuullisen rakentajan velvoitteista. Huomioimme vedenkulutuksen myös vesikalusteissa ja suosimme pienvirtaamisia vesikalusteita. RTS -Ympäristöluokitus ja Joutsenmerkki -sertifiointi edellyttävät myös osaltaan monia asioita vesikalusteilta, jotka edelleen turvaavat veden kulutuksen minimoimisen nyt ja tulevina vuosina.

Vesi on yksi peruselementeistä ja korvaamattoman arvokas luonnovara. Kun tiedostamme siihen liittyvät uhat, ja teemme pieniä muutoksia yksi talous kerrallaan, voimme vaikuttaa tulevaisuuteen ja nauttia puhtaasta vedestä myös tulevaisuudessa. Kanssamme jokainen kuluttaja voi ottaa askeleen kohti parempaa tulevaisuutta, täysin vaivatta.